Overslaan en naar de inhoud gaan

Olavspad Noorwegen

pad met houten planken in Noorwegen

Ervaringen vanop het Olavspad, Noorwegen (juli 2024)

Een Noorse Camino

Ook in Noorwegen loopt een pelgrimspad. De Kongevegen. Het koningspad van koning Olav. Nu bewandeld door vele Pelgrims. Vanuit Oslo naar Trondheim. Ca 650 km in totaal.

Wij startten in Otta en lopen tot Opdall. Het mooiste deel van deze route volgens de reisbrochures. En inderdaad, een prachtig pad!

Afwisselend stappen wij tussen bomen, laag struikgewas, rotsige paden omringd door verscheidene mos-soorten.

Ook al is het hoogste punt van dit pelgrimspad slechts 1.250 m hoogte het voelt als wandelen op 2.500 m hoogte in de Alpen. Boven de boomgrens is het uitzicht adembenemend. De wind is nooit ver weg.

Een degelijke uitrusting is primordiaal op deze tocht. De vier jaargetijden wisselen elkaar af op één dag. Onze rugzak is daarom een waterdichte plaats voor ook merinowol in de zomer. De wandelbottines op een B-zool zijn enkelhoog om het soms moerassige parcours te doorwaden. Onze muts, handschoenen en buff houden we bij de hand.

Een dagje muskusossen spotten is een unieke ervaring. De verrekijker mag daarbij niet ontbreken.

De 'hytten' zijn basic maar verzorgd. De Noorse keuken is overheerlijk. Tussen de slaapplaatsen is er weinig tot geen mogelijkheid om de inwendige mens te versterken. Vertrek 's ochtends met het nodige proviand!

Het afstappen van deze koningsroute is een perfect alternatief voor de camino-stapper.

Welliswaar een hoger budget te voorzien maar perfect voor de stapper die wat meer uitdaging, rust en pure natuur zoekt.