Overslaan en naar de inhoud gaan

Via Podiensis mei 2024 - dag 0

pelgrims dag voor de start

Deel 2 van de Via Podiensis met Buencamino, mei 2024

Via Podiensis mei 2024 - Dag 0

Dag 0 - Prelude (dinsdag 21 mei 2024)

Dag na dag werden de laatste dagen afgevinkt op de kalender en eindelijk is D-day aangebroken. De kop mag er (eindelijk) af!!! 

Met de langste dagen in het verschiet kan er niet gesproken worden van ‘voor dag en dauw’ maar in die omstandigheden stonden wel 17 enthousiaste Pelgrims meer dan op tijd  verzameld voor het gekende huis van vertrouwen in Nieuwpoort: Buencamino. In zijn gekende jovialiteit opende Bart de deuren voor een plas en een eventuele koffie (de kassa bleef wonderbaarlijk gesloten). Busjes komen zo waren er inmiddels . 

Verrijkt met een (gelabelde) kakikleurige drinkbus waren we nadien paraat voor het vertrek. De eerste verwachtingen en ervaringen waren ondertussen uitgewisseld. 

Gepakt en gezakt vertrokken de(inmiddels vertrouwde) busjes, met aan het stuur onze ervaren en trouwe chauffeurs, richting zuiden. Tot Rouen elkaar trouw volgend maar nadien ieder zijn weg rijdend met zelfde bestemming, in het ritme van de dag: péage in, péage uit, péage in, péage uit…tot de plaats van bestemming. Af en toe onderbroken voor een plaspauze, een drinkpauze, een eetpauze, een tankpauze (meestal samengebald in één pauze). 

En hoe groot of klein de afstand tussen de busjes ook is: de communicatielijnen zijn en blijven open en de selfies vliegen over en weer. Over het weer en de opeenvolgende buien spreken we niet, dat houden we tot morgen. 

Na een al bij al vlotte rit bereiken we ons eerste logement in Figeac, het eerste onderkomen en dat voor vier (!) nachten. Benieuwd wat de pot straks schaft en daarna een goede dodo om morgen de eerste stapdag in te vliegen. Belooft pittig te worden maar met de zegen van Jacobus zullen onze Pelgrims gerust op weg gaan!! 

- Hans