Overslaan en naar de inhoud gaan

Groeten van op de Via Podiensis - dag 7

groepsfoto op de via podiensis

Volg hier de blogs van onze pelgrims die op stap zijn op de Via Podiensis. Zij doen van 4 mei '23 tot 14 mei '23 dit stuk van de Camino, van Le-Puy-en-Velay tot Conques.

Dag 7: donderdag 11 mei '23

L’Estrade naar Verrières, 32 km

De deelnemers aan deze Camino zullen allicht schrikken van de titel. Sommigen wandelden tot Estaing, anderen startten pas in Saint-Côme d’Olt.

Dus niet iedereen haalde dezelfde afstand vandaag. 

Wel verdienen we allemaal hetzelfde respect en waardering. Waar je ook start, waar je ook eindigt, brengt ons bij de belangrijkste wijsheid van De Camino: de Camino is er voor iedereen, doch iedereen wandelt zijn of haar Camino.

Zoals het in een goede democratie hoort beschrijven we de genoemde afstand.

Naar dagelijkse gewoonte starten we de dag, voor we naar ons beginpunt vertrekken met onze VW Minibusjes, met een stretching en lichte opwarming. Eindigen doen we met een stilte meditatie , zodat iedereen kan ervaren dat je in de kracht van de stilte het meest essentiële kunt horen.

Goedgeluimd starten we dus in L’Estrade, iets vroeger dan gebruikelijk, want we willen een tocht doen van 30 km.

We mogen direct afdalen langs een prachtig bospad en worden bij aankomst in het eerste dorpje al verwelkomt met koffie, thee en fruitsap. Voor 1,5 € kan iedereen naar hartelust zijn of haar dorst laven.

Het werd reeds uitvoerig beschreven door de collega blogschrijvers van deze week: het landschap blijft fenomenaal glooien, uitmuntend groen, vele wilde veldbloemen die extra kleur en glans geven aan de omgeving en die uitnodigen tot menige vastlegging op de harde schijf van ieders mobieltje.

Een uitgebroken jonge stier zorgt nog voor enige deining alvorens we de gedraaide, scheef uitziende toren van Saint-Côme d’Olt in de verte zien opduiken. Links ervan zien we ook de kerktoren van de kerk van het Urselinen klooster waar we vanavond al voor de derde keer gastvrij worden ontvangen.

Onze chauffeur Leslie heeft een mooi terrasje kunnen versieren in het pittoreske Saint-Côme d’Olt, één van de dorpjes opgenomen op de lijst van mooiste gemeentes van Frankrijk.

Omdat de keuken nog niet open was zetten we snel onze weg verder richting Espalion. We horen constant de stroming van de Lot terwijl we La Chapelle  de Perse passeren, waar je wel enkele stevige treden voor moet over hebben om deze prachtige XIe E kunst te kunnen bewonderen. Terug beneden krijgen we de eerste regen van de dag.

Het valt moeilijk met woorden te omschrijven hoe prachtig deze wandeling is en vandaag zit ook het weer mee. Eens aangekomen in Espalion schijnt weer volop de zon en ze zou ons voor de rest van de namiddag gezelschap houden.

De geur van een warme bakker lokt alle pelgrims naar binnen om een welverdiend broodje naar binnen te smikkelen.

De inwendige mens is weer verstrekt en na een snel bezoek aan de kerk vatten we ons laatste traject van de dag aan, de laatste 10 km, naar onze voorzien stopplaats Estaing.

Na enkele km krijgen we al een stevige klim die in onze kuiten bijt. Van St Pierre naar Le Briffoul. De afdaling naar Verrières gaat langs een glibberig, niet ongevaarlijk bospad. Gelukkig kunnen we beneden onze schoenen een flinke wasbeurt geven in de koeiebak.

En aangezien de afstanden in het boekje niet overeenkomen met de voorziene afstand besluiten we om hier te stoppen. 32 km is mooi geweest.

Dankbaar dat we dit weer zonder kleerscheren mochten meemaken, met veel respect voor de sportieve en mentale prestatie van alle deelnemers!

- Bart