Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderweg op de Camino Inglés - dag 6

voeten met wandelschoenen rond een Sint Jacobsschelp motief in Santiago de Compostela

Pelgrimstocht op de Camino Inglés van Ferrol naar Santiago de Compostela en Finistera, van 3 oktober 2023 tot 12 oktober 2023.

Dag 6: zondag 8 oktober 2023

hotel San Vincente (Sigüeiro) naar Santiago de Compostella, 13.74km

Meteo: zonnig en warm (30 graden)

220 hoogtemeters

Na de toch wel lastige dag van gisteren, staan de wekkers vandaag op heel vroeg. Het vrij Spartaanse ontbijt belet niet dat iedereen voor dag en dauw aan de busjes staat. Het is nog donker maar aan de einder wacht het hoogtepunt van onze Camino Ingles: Santiago de Compostella.

Onder de hoede van de heilige Jacobus zetten we aan voor de laatste kilometers, vandaag nog geen 14 km.

Met wat zoeken vinden we het oude pad en worden we door de coach feilloos geleid door het mooie golvende landschap. Halfweg staan we (terug) voor een gesloten herberg maar de stempel is voorradig.

We naderen het voorstedelijk gebied, aan de horizon verschijnen de topjes van de torenspitsen, de voetgangers worden talrijker en dan komen we aan op het mooie plein en de mooie gerestaureerde kathedraal. De aanblik is pakkend en iedereen wordt even stil.

De wachtrij om binnen te gaan is ellenlang maar we zijn toch op tijd voor de eucharistieviering. De ganse wereld is present en wordt hartelijk verwelkomd. De pakkende en ontroerende momenten volgen zich op en maken emoties los: een Camino zo beëindigen laat een blijvende indruk en smeedt een warme band tussen ons allen. De onderlinge innige vredeswensen zijn er het mooie bewijs van. Wanneer op het eind de Botafumeiro aangezwengeld wordt door de Tiraboleiros zijn alle inspanningen van de voorbije dagen totaal vergeten.

We zijn in Compostella maar ook in Spanje dus worden we nadien verwend door een sukkulente paëlla. Heerlijk. Via de drukke winkelstraatjes stappen we gezwind naar het Pilgrims Office waar we onze Compostela mogen ophalen. We zijn nu officieel erkend als Pelgrim maar vooral het samenhorige Pelgrimsgevoel zal ons via de Compostela bijblijven.

Zo komt aan onze eerste gedeelte van de Camino een eind. Met een volle batterij starten we morgen richting zee. Camino Finisterre, there we come!! Benieuwd en in onze koffers is nog plaats voor bijkomende ervaringen.

- Hans