Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderweg op de Camino Inglés - dag 3

camino ingles groepsfoto

Pelgrimstocht op de Camino Inglés van Ferrol naar Santiago de Compostela en Finistera, van 3 oktober 2023 tot 12 oktober 2023.

Dag 3: donderdag 5 oktober 2023

Pontedeume naar Betanzos, 21.3km

Meteo: grotendeels bewolkt - zon in de namiddag - 25 à 30 graden

588 hoogtemeters

Behalve 1 iemand (geterroriseerd door de lege batterij van de kluis) verschijnt iedereen monter en wel aan de ontbijttafel, de 2 verbannenen (voor 1 nacht) naar het bijgebouw incluis. Een gedecideerde dienster leidt alles met kordate hand en dwingt ons tot nederige Pelegrina’s/-no’s.

Voordeel van de Camino Ingles is dat de dag-etappes geleidelijk opgebouwd worden. Vandaag overschrijden we de 20 km tot grote vreugde van 15 wandelaars.

De dag start aan het mooie haventje van Pontedeume en onmiddellijk krijgen we een kuitenbijter onder de voeten. Zonder problemen door de stad tot boven waar we beloond worden met een mooi zicht over de benevelde omgeving. Vandaag gaat het echt op en af over de rustige wegen. Hossen door het bos tot op la Praia (laag tij). Voordien een uiterst charmante halte on de camino afspanning Ultreia y Suseia waar we naast drank ook spijs kregen met de getrakteerde camino-amandeltaart (merci BB).

De km’s laten we zonder enig probleem achter ons en wanneer het iets moeilijker wordt, kan je even recupereren bij een verlaten stalletje met spijs en drank. Een vrijwillige bijdrage volstaat om van het lekkers te genieten. Zo’n ervaringen maken een Camino toch echt hartverwarmend.

Net zoals het vinden van de (rode) inktviszwalm en het zien van eeuwenoude (Romaanse) kerken. Geopend laten ze toch een contemplatief moment mogelijk.

De afgelegde weg blijft niet onopgemerkt voor de toekomst. Een professionele Pelegrino en Pelegrina laten op professionele wijze gekleefde Buencamino klevers achter, telkens op een milieuvriendelijke manier uiteraard (????).

Een mooie afdaling brengt ons uiteindelijk naar het historische stadje Betanzos aan de rio Mandeo waar we met de zegen van de groepsboekhouder onze dorst mogen lessen. De zon had zich ondertussen al van zijn mooiste kant laten zien waardoor de temperatuur vlot de 30 graden bereikte. Eén drankje was dan ook hartelijk welkom.

Verzadigd en na een gezwinde busrit bereiken we terug ons hotel.

 Een mooie dag achter de rug en het diner lonkt. Wat kan een pelgrim meer wensen?

Ah ja, de groep bleef vandaag compact samen!

- Hans